Belevingspark vol enthousiaste schatzoekers

Dat het zó druk zou worden? Nee, dat had niemand van de organisatie verwacht. “Fantastisch om te zien toch?” zegt een uitgelaten wethouder jeugd en duurzaamheid, Rens Pijnenburg. Samen met kinderburgemeester Billy gaf hij op een bijzondere manier de aftrap van het tweede Samen Valkenswaardig festival. “Je hoopt natuurlijk op een mooie opkomst. Maar om zóveel families te mogen verwelkomen, is écht een cadeautje voor alle partners van Samen Valkenswaardig.”

Met een schatkaart op zak gingen veel (groot)ouders afgelopen zondag 8 september met de kinderen op pad om alle ‘Rijken’ te bezoeken. Met een park vol versierde tenten van de partners en andere deelnemers, XXL spellen van de Doe-Week en optredens van o.a. de Vuilnismannen Henk en Harrie, zat de sfeer er meteen goed in. In elk ‘Rijk’, vijf in totaal (Energierijk, RecycleRijk, WeerRijk, NatuurRijk en VoedselRijk), waren er tal van activiteiten, spellen of workshops te doen. Allemaal gericht op kinderen en jongeren tot ongeveer 14 jaar. “Er is hier zoveel te doen, we zijn na twee uur nog niet uitgekeken” was een veelgehoorde uitspraak van bezoekers aan het festival. Ook de lage prijzen van de frisdrank en de gratis koffie werden gewaardeerd. Voor de kinderen was er een knutselkaart en een gratis ijsje als ze hun schatkaart vol hadden. Een hele welkome prijs na een middag vol avontuur in het zonnetje.

‘s Werelds eerste offroad solar auto

Het optreden van kinderburgemeester Billy maakte indruk tijdens de opening. Vanachter het terrein werd zij in ’s werelds eerste offroad auto op zonne-energie naar het podium gereden. “Ik kom natuurlijk wel in stijl”, zegt ze lachend. Veel kinderen staan even later om de auto van het Solar Team van de TU/e te bewonderen.

Zuinig zijn op wat je trots maakt

Voor de partners van Samen Valkenswaardig voelde het als één groot feest. Het mooie weer, het Belevingspark als buitentoneel voor alle festiviteiten, de vele bezoekers en vooral het enthousiasme van de kinderen en de ouders. Dat is wat er écht toe doet. “Duurzaamheid als onderwerp is vaak veel te beladen”, legt wethouder Rens Pijnenburg uit. “Alle Samen Valkenswaardig partners, de gemeente inclusief, weten dat het ook anders kan. Dat je van elkaar kunt leren. Dat genieten van alles wat Valkenswaard rijk is aan natuur en voorzieningen, iets is om trots op te zijn. Daar moeten we zuinig mee omgaan. Dát is wat we met alle partners willen uitstralen. En dat is wat ons betreft met dit festival heel goed gelukt.”

Powered by Big Ass Battery

Ook nieuw was dat het festival werd voorzien van stroom door een enorme batterij. Big Ass Battery van het gelijknamige bedrijf uit Helmond, is betrekkelijk nieuw als duurzaam alternatief voor de veelal energieslurpende dieselgeneratoren die vaak worden ingezet op festivals. Eerder werd de batterij vooral op terreinen van grote bouwprojecten gebruikt, maar de laatste tijd duikt hij steeds vaker op bij festivals. Voor de organisatie van het Samen Valkenswaardig Festival was het een no-brainer. “Duurzame stroom op een duurzaam festival: dat lijkt me logisch”, zegt wethouder Pijnenburg. Met grote letters ‘Big Ass Battery’ op de container bij het park, deed de naam veel bezoekers gniffelen. “We hopen hiermee ook anderen te inspireren natuurlijk. Er is meer mogelijk dan je denkt. En dan te bedenken dat dit idee uit Brabant komt, maakt het natuurlijk nog mooier.”

Terugblik festival

Een terugblik video van het festival volgt nog. Wie straks alle foto’s wil bekijken, kan zich aanmelden voor de nieuwe Valkenswaardig nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief delen alle partners behalve slimme tips, acties en lokaal nieuws ook speel, knutsel- en buitentips voor de hele familie in Valkenswaard. Want, zo zeggen de partners: samen gaan we dit doen. Maar dan wel op onze eigen manier. Samen Valkenswaardig!

Ja, ik meld me aan voor de Samen Valkenswaardig Nieuwsbrief!

Foto’s: Igor Vermeer fotografie

Wat doen we op dit moment?

Festivalprogramma bekend!

Op zondag 8 september van 12:00 uur tot 17:00 uur organiseert Samen Valkenswaardig voor de 2e keer het Samen Valkenswaardig...

We zijn genomineerd!

Wat een geweldig nieuws! Samen Valkenswaardig is genomineerd voor de Awards voor Duurzaamheid. Dit is een prachtige erkenning voor onze...

Fotowedstrijd de Weitens

Het insectenpad bij de Weitens is vanaf woensdag 21 juni het toneel van de Valkenswaardig fotowedstrijd. Loop tussen de fruitbomen,...

Tegel eruit, plantje erin!

Van 19 april t/m 21 mei staat Valkenswaard in het teken van vergroening. Hoe? Gewoon door tegels uit je tuin...

Over de Weitens (video)

Waarom De Weitens een partner van Samen Valkenswaardig is lijkt ons overduidelijk. Corinne, Wilma en Jack runnen samen dit duurzame...

Skip to content